*

Kaikki blogit puheenaiheesta Ammatillinen koulutus syrjäytyminen nuoret työelämä

Terveisiä hallitukselle!

 

Tästä hallitus ei puhu:" 3 miljardin sote-säästölistalla vanhukset, vammaiset ja nuortenpsykiatria​."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kovat arvot vallalla. Vanhuksia on kotona ties missä kunnossa. Kotihoitajat juoksevat paikasta toiseen jatkuvan kiireen vallitessa. Vammaiset joutuvat pahimmassa tapauksessa muuttamaan avustetusta asumisesta muutaman vuoden välein kun kilpailutetaan palveluita.

Kopin tiputtaminen käy kalliiksi

Sosiaalisessa mediassa on päivitelty viime päivinä parikymppistä skeittari-Juusoa. Hän ei tee mitään. Haastattelun mukaan ei haluakaan tehdä mitään.

Juuson tilanne on hankala hänen itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta. Juusoa tosin tuskin kannattaa lähteä yksinomaan syyllistämään tai moralisoimaan tilanteestaan, koska niin tuskin päästään parempaan kenenkään kannalta. Yksin ”niskasta kiinni” ottaminen tuskin toimii, vaikka toki Juusolla on vastuu itsestään ja omasta elämästään. Tie parempaan lähtee omasta motivaatiosta.

Painuisit vaikka metsään, työtön!

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) tarjosi eilen Ylen A-talkissa kultaisen vinkin kaikille suomalaisille työttömille. Hän kehotti työttömiä painumaan metsään, sillä siellä kasvaa rahaa. Kosken mielestä taloudellinen toimeliaisuus on kaikista tärkeintä, vaikka se ei tarkoittaisikaan työpaikkaa sen perinteisessä merkityksessä.

- Missä tahansa liikkuu ja katsoo ympärilleen, niin voi nähdä tekemätöntä työtä, mitä joku voisi tehdä. Riittää, kun istuu autoon tai junaan ja katsoo metsään, Koski tuumasi.

Kiusaaminen kitketään esimerkin voimalla

Koulut alkavat taas ja koulukiusaaminen puhuttaa. Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, koulukiusaaminen on vaikeasti pois kitkettävä ongelma. Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syytä. Kiusaaja etsii syyn mistä tahansa: sukupuolesta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä, ulkonäöstä, köyhyydestä tai puhetavasta. Koulukiusaaminen ei myöskään koskaan ole vaaratonta. Se aiheuttaa tutkitusti vakavia pitkäaikaisia psykososiaalisia vaikutuksia, pahimpana muun muassa itsetuhoajatukset, ahdistuneisuus ja masentuneisuus. Sillä on aina itsetuntoa heikentävä vaikutus.

Onko karjalaisuus Etelä-Karjalan valtti?

Etelä-Karjalan valtti on karjalaisuus – sanoo kansanmusiikin uranuurtaja Sari Kaasinen Imatralainen -lehden haastattelussa.

Miksi nuorten yhteishaku on tärkeämpi kuin aiemmin?

Tämän kevään ysiluokkalaiset, käytännössä vuoden 2000 ikäluokka, on pian suuren valinnan edessä. Lukio vai ammatillinen koulutus? Aiempaa enemmän tämä valinta määrää myös  mahdollisuudet jatkokoulutukseen. Vaikka kyseessä on nuoren oma valinta, on kysymystä tarkasteltava myös yhteiskunnan kannalta ja tarkasteltava myös ympäristötekijöiden kannalta.

Työllistämisen trendi kääntyy julkishallinnossa

Huomioikaa, ettei julkinen sektori aio työllistää palkkatyövoimalla jatkossa tosiasiallisen tarpeen mukaan senkään vertaa kuin nykyään. Palkattomaan työhön, aktivoinnin nimissä kunnissa tullaan korvaamaan palkkatyötä tekeviä koko ajan enemmän. Vielä toistaiseksi palkkaa saavien kannattaa miettiä omaa tulevaa asemaansa. Seuraavat YT-neuvottelut voivat tulla koska tahansa ja osua omalle kohdalle.

Työtä pitäisi pystyä jakamaan tasaisemmin.

Jos nuorena sairaanhoitajana oisin arvannut mitä seuraamuksia voi vuosien jatkuvasta yötyönteosta seurata, en olisi sitä tehnyt niin pitkään. Tein yötyötä noin 20 vuotta putkeen. Nyt elän elämää sellaista, että pystyn nukkumaan käytännössä vain joka toisen yön Se on raastavaa. Tuli muitakin sairauksia. Kaikki ei välttämättä yötyöstä, mutta uskon, että yötyö osaltaan altisti niille. Pidin sairaalan yöstä, työ oli hyvin haastavaa, mutta antoisaa. Joskus tuntuu, että maksoin liian kovan hinnan. Meni terveys. Ei auta kuitenkaan valittaa. Monta asiaa tein omana valintana.

Nuoren kuntouttaminen kannattaa

On taas se aika vuodesta kun moni nuori aloittaa arkisen aherruksen opiskelujensa parissa. Mieleisen opiskelupaikan saaminen on nuorelle unelmien täyttymys. Uurastus on tuottanut tulosta ja ovi haluttuun opiskelupaikkaan on avautunut.

Oppisopimus

Tänään jälleen otsikoissa nuorten suuri työttömyys ja syrjäytymisvaara.

Huoli on aiheellinen ja siksi jälleen nostan esille oman näkemykseni, jota olen heitellyt ilmaan jo pitkään, mutta muutosta ei ole vielä toteutettu. Jos maa tarvitsee rakenteellisia muutoksia, oliskin ajatukselle saatava siivet alle ja käytäntöön. Nimittäin se PERUSPALKKA, joka toisi hyötyä kaikille. Se poistaisi väliportaita ja välikäsiä ja olisi suora tuki työtä tarvitsevalle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä