*

Nokialainen avautuu Jaan tuntoja kristityn todellisuudesta

Tuntematon TV:n katselija

En ihaile sotaa. Siinä ei ole yksinkertaisesti mitään sellaista, jonka vuoksi sitä pitäisi ylläpitää tai idealisoida. Katselen nuoren isoisäni todistusta. Kellastuneella paperilla lukee: "PUOLUSTUSVOIMAIN YLIPÄÄLLIKKÖ on sotilaallisista ansioistanne myöntänyt teille stm. (nimi) 1. lk. vapaudenmitali". Siinä on muutamassa rivissä paljon tunnetta. Mummo on leikannut itse mitalin jonnekin talteen ja paperin yläreunassa on vain liittimellä kiinnitettynä pala sinistä nauhaa, valkoisin reunoin. Itsenäisyyspäivän kunniaksi nostaisin kappaleen samaa väriä, sinistä ja valkoista vuokratonttini lipputankoon, jos minulla olisi salkoa. Minun vaarini sai 27-vuotiaana vapaudenmitalin - mitä minä sain saman ikäisenä? En oikein muista. Mutta uskon, että vapauteni on minulle kalliisti ostettu. Sen vuoksi isät ovat taistelleet. Eivät siksi, että heistä tulisi sotaleffojen kassamagneetteja. Vaarini teki sen minunkin puolestani. Minun isoisäni kirjoitti evakossa olleelle nuorikolleen ja unelmoi yhteisestä tulevaisuudesta. Lupasi hankkia työkaluja ja rakennusvälineitä - rakentaa yhteisen kodin vaimolleen ja syntyvälle lapselleen. Tänä päivänä talo, johon he ensin muuttivat näyttää navetalta - ja onkin sitä. Vasta kun olot olivat rauhoittuneet, saattoi hän rakentaa kunnollisen rintamamiestalon lapsilleen. Vaarini oli niitä onnekkaita, jotka vielä palasivat rintamalta aloittamaan kaiken alusta, vaikka kodit savusivat raunioina ja sydäntä kirvelivät veriset muistot. Moni veli kuoli veljensä puolesta. Ei sota ole reilua, eikä siitä kertovia kirjoja tai elokuvia kannata sen vuoksi katsella. Vaan että ymmärtäisimme. Ymmärtäisimme arvostaa edes hitusen sitä mitä meille on perinnöksi annettu. Emmekä itse myisi ja antaisi kaikkea vapaaehtoisesti pois. Ja että osaisimme edes vähän ottaa sitä kallista vastuuta, niin kuin isämme ottivat. Muistaisimme, että kun ei ollut vaihtoehtoja, he silti seisoivat paikallaan. On totta, että sota on laitonta. Ettei se toistuisi, olisi uusienkin sukupolvien hyvä nähdä, vaikka vain etäältä - ja elokuvista, mitä se voi olla. Se on mediakasvatusta. Ja sen nappulan voi painaa myös kiinni. Ottaen itsekin vastuuta siitä mitä TV:stä katselee tai mitä lapsemme joutuvat katselemaan. Ei ulkoistaen kaikesta vastuutaan jollekin toiselle tuntemattomalle taholle. Tai voihan laittaa ohjelman tallenukseen ja katsoa sitä sopivampana ajankohtana. Yhdessäkin voi katsella ja pohtia asioiden syviä merkityksiä kun lapselta riittää ymmärrystä ja kiinnostusta siihen. Lapsia tulee suojella turhalta raakuudelta. Mutta lapsia tulee suojella myös aikuisten välinpitämättömyydeltä. Olemmeko muka parempia kasvattajia kuin isämme olivat? Lastensuojelu luvut kertovat jostain muusta. Monet vanhemmat taistelevat tänä päivänä sisäisiä mörköjään vastaan, vaikkei ulkoisia näy - sitä vasta on pelottavaa pienten lasten läheltä katsella ja kokea! Mikä laki estäisi tällaiset dramaattiset luvut? Mistä löytyisi sellainen kaukosäädin, joka sulkisi moisen viihteen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Junes Lokka

Kohuleffa näytetään Yle HD:llä klo 14.05, Teemalla klo 17. Laissa ei ole määritelty kellonaikoja, ja näytetäänhän Pikku Kakkonenkin klo 17 jälkeen. Mikä on "tavallinen" aika lapsille?

Kysyin asiasta Mekulta ja Yleltä:

To: leo.pekkala@meku.fi
Cc: Airi.Vilhunen@yle.fi
Date: Wed, 5 Dec 2012 15:25:14 0200

Hei,

luin tämän: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128852134642...

"Mediakasvatus - ja kuvaohjelmakeskuksen (Meku) johtaja Leo Pekkala kertoi Uudelle Suomelle, että alle 12-vuotiailta kielletyksi luokitellun elokuvan lähetysaika tulisi olla klo 17 jälkeen.

Muuten se on laitonta."

Voitko kertoa, että minkä lain mukaan elokuvan lähettäminen ennen klo 17 on laitonta?

Löysin vain http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110710

"6 § Kuvaohjelman ikärajan noudattaminen

Alaikäiselle kuvaohjelman tarjoaminen on kielletty, jos ohjelman ikäraja on 18 vuotta.

Edellä 1 momentista poiketen ohjelma, jonka ikäraja on 18 vuotta, voidaan lähettää televisio-ohjelmistossa sellaiseen aikaan, jolloin 18
vuotta nuoremmat eivät tavallisesti katso televisiota, tai televisio-ohjelmana, jonka vastaanottamiseen tarvitaan suojauksen purkulaite.

Kuvaohjelman tarjoajan on huolehdittava siitä, ettei kuvaohjelma, jonka ikäraja on 7, 12 tai 16 vuotta, ole tätä ikärajaa nuoremman lapsen katseltavana. Tällaisia toimenpiteitä ovat:

1) ohjelman lähettäminen televisio-ohjelmistossa sellaiseen aikaan, jolloin lapset eivät tavallisesti katso televisiota, jos ohjelman vastaanottamiseen ei tarvita suojauksen purkulaitetta;

2) ohjelman saatavilla pitäminen siten, että sen yhteydessä on käytettävissä palvelu, jolla voidaan estää ohjelman katseleminen;

3) muulla tavoin ohjelmaa tarjottaessa iän tarkistaminen.

Ohjelman voi julkisesti esittää enintään kolme vuotta ohjelmalle luokiteltua ikärajaa, 7, 12 tai 16 nuoremmalle silloin, kun lapsi on 18 vuotta täyttäneen seurassa.

Kuvaohjelman tarjoajan on tiedotettava ikärajoista ja muista lasten suojelemista edistävistä keinoista ohjelmien tarjoamisen yhteydessä."

Onko tästä tarkempi asetus tms.? Onko niin, että alle 12-vuotiaat eivät "tavallisesti katso televisiota" klo 17 jälkeen? Mitä on tavallisuus?

Terveisin Oulusta,

Junes Lokka.

---------------
Olen saanut vastauksen vasta Yleltä:

From: airi.vilhunen@yle.fi
Date: Wed, 5 Dec 2012 19:29:32 +0200

Hyvä Junes Lokka!

Kysymyksesi oli suunnattu Leo Pekkalalle ja itse odotan myös mielenkiinnolla hänen vastaustaan. Luen lakia samoin kuin sinä, eli laissa ei ole määritelty kellonaikarajoja, ne ovat tv-yhtiöiden (ja MEKUn) sopimukseen perustuvia.

Minun tulkintani on ollut että lakia emme olisi rikkoneet, vain yhteistä sopimusta, ja senkin "rikkomiseen" meillä oli erittäin pätevät perusteet. Kyseenalaistaisin myös sen, mihin perustui MEKUn uhkasakko, jolla Pekkala meitä uhkasi.

Terveisin

Airi Vilhunen
ohjelmapäällikkö/Head of Programmes
YLE TV1 + YLE Teema

---------------

Koko Mekun ja Ylen voisi lakkauttaa turhina.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Syventymättä nyt enää sen enempää aiheeseen,niin nythän se näyttää olevan niin,että leffa saatiin siirretyksi sopivasti alkamaan siihen aikaan,
kun suurin osa suomalaisista alle 12 vuotiaista on kotona ja telkkarin
äärellä...eli alkamaan samaan aikaaan pikku kakkosen kanssa...siitä
voi sitten kersat valita.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Pataljoona jossa palvelin aikoinaan totesi tervetuliaispuheessaan: ''Koulutamme teistä tappajia, emme tapettavia.''
Ei minusta silti murhamiestä ole tullut. En edes ihannoi sotaa, vaikka sotilaspassista päätellen olin ns. hyvä oppilas.

Mielestäni yhden vanhan filmin katselun takia ei kannata tuhria housujaan.

Elmokaila .

kaukosäädin?mitä jos et hanki tvtä.../ko elokuva nyt sattuu kuvaamaan melko dramaattista aikaa tässä euroopan kolkassa joten sen esittäminen on kohtuullisesti perusteltua...tosin pvä voisi olla vaikka vihollisuuksien lopettaminen itäisten laumojen kanssa tms

Käyttäjän annariina kuva
Anna-Riina Peltola

Kyllähän minä luopusin kaukosäätimestäni ja vaikka koko TV:stä jos sillä keinoin saisin lastensuojelun tarpeen poistetuksi mastamme. Se talvisota näyttää yhä jatkuvan, mutta siitä ei tämän päivän elokuva kerrokaan. Ohjelmaikojen siirtely kun ei poista perheiden sisäisiä laiminlyöntejä.

Toimituksen poiminnat