*

Nokialainen avautuu Jaan tuntoja kristityn todellisuudesta

Yksityisiä päiväkoteja tuettava

Aluksi haluan kiittää hallitusta ja eduskuntaa päätöksestä tukea yliopistojen lastentarhanopettaja-koulutusta. Koska pula kentällä on tiedostettu on johtopäätökset olleet oikeat. Haluan myös kiittää Tampereen yliopistoa viisaasta päätöksestä ohjata nämä lisäpaikat lisäkoulutusohjelmalle. Sen vuoksi on syytä uskoa, että helpotusta kentälle saadaan jo joulukuussa 2013, kun ensimmäiset uudet varhaiskasvattajat valmistuvat. Todennäköisesti hyöty on enimmäkseen alueellinen. Jos samaa halutaan muuallekin, kannattaa seurata Tampereen mallia. Saatuani kandipaperit ja vietettyäni äitiysrahakauteni perheen parissa, olen jälleen uusien opintojen parissa. Saimme vierailla yksityisessä päiväkodissa, jossa oli tuotettu laadukasta varhaiskasvatusta luontopainotteisesti. Usean vuoden yrittämisen jälkeen hieno toimija oli väsynyt toiminnan kannattamattomuuteen. Usein kunnissa nähdään yksityinen päiväkoti elitistisenä hankkeena. Jos joku on sitä mieltä, että päiväkodin pito on rahasampo, sopii yrittää. Kyseinen yrittäjä sai toiminnan käyntiin, kun kunta tarvitsi toimijoita jonoja purkamaan. Muutama vuosi myöhemmin kunta veti tukensa pois. LTO koulutuksen saaneelle ehdotettiin perhepäivähoitoa. 10 lapsen sijaan hänelle olisi näin suotu 4 lasta. Onneksi korkeastikoulutetulle pedagogisesti viisaalle yrittäjälle ei riittänyt tämä. Vanhemmat olivat pettyneitä, mutta ymmärtäväisiä. Ei vanhempiakaan voi vaatia maksamaan puolta kuukausipalkastaan päivähoitoon. Ei, vaikka he epäviisaasti itse tahtoivat tehdä niin säilyttääkseen palvelun. Pienyrittäjä ei odottanut erityiskohtelua. Ainoastaan saman tasoista tukea kuin kunnallinen päiväkotihoito. Nyt siellä on jonoja joiden purkajia taas tarvitaan. Jonot ja suuret yksiköt ovat tätä päivää. Yksityinen ei tule kalliimmaksi, koska sillä puolen matala organisaatio,oikea määrä, koulutus, palveluun tyytyväiset ja sitoutuneet asiakkaat ja laatu tulevat vastaan. Nyt kun valitaan uusia päättäjiä, vanhemmat voivat pitää huolta, että kunnassa kohdellaan kaikkia tuottajia tasaveroisesti. Monipuoliset palvelut ja laatu sataa lapsen ja perheiden laariin. Kuntalaiselle on tarjottava vaihtoehtoja myös lastenhoidossa. Näin voidaan saada ammattitaitoista väkeä kuntiin, joissa on pula esim. Lääkäreistä. Kun naislääkäri voi olla vakuuttunut lapsensa laadukkaasta hoidosta, asettuu hän kuntaan helpommin. Laitosmainen kurahaalarin pukeminen, ruokailuvaunun pois vieminen kesken aterioinnin, tyytymättömät työntekijät ja homeiset tilat eivät ole tätä päivää. Alle 3 vuotias tarvitsee inhimillistä kodinomaista hoitoa, luonnon läheisyyttä ja lempeitä, motivoituneita aikuisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Yksityiset päiväkodit tulevat halvemmaksi kuin kunnalliset laitokset. Tähän on pikku hiljaa herätty, mutta näiden yrittäjien valvonta on vielä ratkaistava.

Lastentarhanopettajan palkka on muuten aika surkea verrattuna työn vastuullisuuteen ja vaativuuteen.

Käyttäjän annariina kuva
Anna-Riina Peltola

Viisas kommentti! Ehkä johtuu työn naisvaltaisuudesta, että palkka on se mikä on. Hoitotyö ei ole tuottvaa työtä tai sen vaikutukset näkyvät liian myöhään, että sitä yhteiskunnallisesti pidettäisiin kovin kummoisena. Koulutustausta on myös alalla kirjava. Lastentarhanopettajat saavat kuitenkin korkeinta koulutusta, ja ovat myös päteviä toimimaan päiväkotoen johtajina. Sitten on yksilöstä kiinni, miten pedagoginen osaaminen realisoituu arjessa. Hyvällä LTO:lla ei ole mitään pelättävää valvonnansuhteen.

Toimituksen poiminnat